Rasađivanje zečijih ušiju u novembru

Nedavno sam pisala o zečijim ušima i o tome kako se pokazala kao dekorativna, neobična, a pre svega veoma zahvalna biljka. Neočekivano dobro podnosi sve vremenske uslove, već sam pisala o tome kako se rasađuju, a sada smo ih ponovo rasađivali i to u novembru za vreme sređivanja bašte.

Rasađivanje biljke zečije uši

Naime, jedne sunčane subote u novembru, dok su se deca igrala, a beba spavala na svežem vazduhu, mi smo vreme uz kafu na suncu koristili da raščistimo jedan deo cveća. Sve je počelo od orezivanja nane pre prvih mrazeva jer je neplanirano pustila divne mlade izdanke (mada i tamo gde im mesto nije, ali o tome u drugom postu).

Zečije uši su vrtoglavo nastavile da rastu i posle rasađivanja i deljenja pelcera što najbolje možete da vidite na slikama koje slede. Na prvoj je biljka krajem prošlog leta kada smo je i doneli, na drugoj početkom proleća, a na trećoj sada. U međuvremenu smo je više puta rasađivali, te slike su i u tekstu o samoj biljci.

Jedan od prvih rasada je bio nešto dalje od ovog sadašnjeg i toliko se raširio da je koren podigao kamenčiće koji ograđuju baštu i biljka je počela da se širi i na travu. Prvo smo mislili da je samo izvadimo taj deo koji se raširio gde mu nije mesto, pa je to sklonjeno. Ali nakon toga smo konstatovali da je svega previše pa smo izvadili ceo busen. Koren koji formira dozvoljava da se cela biljka bez problema izvadi, ali se lako i deli.

Meni je uvek žao da bacam biljke ako još ima nade da se spasu, pa sve ostavim ili u vodu ili negde probam da zasadim. Tako smo sada neplanirano uz neku ogradu koja nikako nije reprezentativna od ovog busena biljke napravili čak 18 malih i zasadili ih duž te ograde. Obzirom da nisu tako mali, pretpostavljam da će sledećeg leta bez problema uspeti da se rašire toliko da formiraju ceo red.

Pitala sam se da li će propasti, međutim za sada im ništa ne fali. Obzirom na vlažno vreme nije ih bilo potrebe ni zalivati, a trenutno su zaštićene ispod snega.

Život van grada

Advertisements

One thought on “Rasađivanje zečijih ušiju u novembru

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑