Brz, jednostavan i jeftin čokoladni kolač sa džemom

Nije da sam planirala da pišem klasične recepte, kada ih već ima tona gde god se okrenete na internetu, ali ovaj je improvizovan, a nama se baš dopao, pa možda će i neko drugi poželeti da ga napravi. Ako ništa, nek’ ostane zabeležen da sledeći put znam sve isto da ponovim.

Brz, jednostavan i jeftin kolac

 

Znate ono kada posle ručka shvatite da vam se neopisivo jede nešto slatko, a osim voća i nekoliko keksića nemate ništa pametno u kući. A da stvar bude gora, ni sa potencijalnim sastojcima nisam mnogo bolje stajala.

Šta vam treba za kolače?

Zaključila sam da imam dovoljne količine brašna, šećera, jaja, prašak za pecivo, kakao, ulje, džem od jagoda (neki pregust), neki od šljiva, zaključila da u velikom pakovanju kiselog ima par kašika i da ću to da potrošim kako god… Uglavnom posle par minuta guglanja iskopam neke opcije koje mogu da se izvedu uz par modifikacija i tako je nastali ovi. Deca oduševljena, a i mi uz njih.

Sastojci za kolač

  • 6 šoljica brašna
  • 3 šoljice šećera
  • 3 šoljice vode (ja stavila 2 vode, 1 jaje i oko 2 kašike prepune kiselog mleka)
  • 1 1/2 šoljica ulja
  • prašak za pecivo
  • 2 kašike kakaoa

Sastojci za preliv kolača

  • 4 kašike džema (koristila sam od kajsije)
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 dl mleka
  • malo cimeta
  • malo vanilin šećera

Brz i jeftin cokoladni kolac

Pripremanje  kolača

Uključite rernu na 200 stepeni. Sve sastojke za testo (osim kakaoa) pomešati žicom. Dobije se količina za pravougaoni pleh dimenzija 35x25cm ili tako nešto. Koristim sto godina neki Delimano keramički krem, kupljen na kupone u Rodi. Polovinu količine sipati u podmazan pleh, a u drugu polovinu dodati kakao, promešati i sipati po malo preko. Onda uzeti viljušku ili kašiku ili vući linije ili neke oblike po testu, da se promešaju boje. Sve u svemu, treba vam maksimum 5 minuta da sve to spremite. Daleko od toga da mi je ispalo kao u onim emisijama sa nekim šarama koje imaju smisla, mada se nisam ni trudila. Pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.

Kada je kolač pečen u šolju pomešati ugrejano mleko sa džemom i kakaom, može i cimetom, vanilin šećerom. Neko možda voli da umesto džema istopi neki eurokrem u mleku. Ja sam sve sastojke ubacila u šolju i ugrejala minut u mikrotalasnoj, lepo izmešala, sve se istopilo i sjedinilo. Onda kašikom sipajte i premazujte dok je kolač vruć.

Sačekajte da se malo ohladi, pa možete po želji posuti prah šećerom i služiti. Prijatno!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑