”Torta” za vrtić

Improvizovana torta za drugare u vrtiću

Svima koji imaju decu u vrtiću poznato je da nije dozvoljeno odnošenje torti, čak ni onih kupljenih u marketu sa deklaracijom. U nekim modernijim vrtićima služi se seckano voće u zanimljivom obliku, a u našim državnim vrtića, uglavnom je praksa da deca ponesu po neki slatkiš za svakog drugara.

Svakako se trudim da budu prosečni, nema aviona i kamiona, nema nekih silnih čudesa jer svakako slave rođendan i kod kuće, a i ne volim to preterivanje koje se dešava poslednjih godina. I nekako gledamo da vide kako izleda kada se slavi i na ovaj i na onaj način, onako kako nam sredstva dozvoljavaju, a opet da negde poštujemo i njihove želje. Želimo da shvate da je energija i radost ono što nema veze sa vrednošću poklona ni novcem uloženim u proslavu, ali to sad i nije tema, pa da ne odugovlačim.

Torta za vrtic 8

Retroaktivno ću predstaviti ideju kako smo rešili tortu za vrtić, iako je sve ovo bilo pre više od dve godine i imala sam neki prilično loš telefon, pa otuda i fotografije malo muljave, ali kome bude trebalo, razumeće kako da izvede postupak.

Elem, pošto je sin 6 meseci pre ovoga slavio prvi put rođendan u vrtiću. Punio je 3 godine i u duhu – da se ne razlikuje, odneli smo jafa keks, jer su mi rekli da imaju posudu u koju to stave i svećicu koju stave preko. Nemam sada sliku, ali to je jedna plastična posudica (kao poklopac od kupovnih torti od tanke providne plastike) i svećica zaglavljena ukoso u jafi. Mislim njima je sam doživljaj važan, ne pakovanje. Ali kada je nakon toga na red došla proslava ćerkinog drugog rođendana, i prvog u vrtiću, imala sam nešto vremena i materijal da im napravim ”tortu” koja će ostati u njenim jaslama i za buduće rođendane.

Dala sam ideju i Mileni, pa je ona još tada to objavila na svom blogu. A njenu kreativnu tortu možete videti OVDE.

Šta vam je potrebno za improvizovanu tortu?

 • Metalna kutija od keksića, na primer. A može poslužiti i improvizovana kartonska, možda čak i od cipela. S tim da je onda lepše da je obložite papirom i sa unutrašnje strane.
 • Pribor za ukrašavanje po izboru – krep papir, salvete, šljokice, sjajna traka
 • Makaze
 • OHO ili neki drugi lepak za sve namene(ne samo za papir)
 • Olovka i papir
 • Svećice
 • Slatkiši koje ćete ubaciti unutra

Torta za vrtic

Pravljenje poklopca “torte”

 1. Pošto sam koristila uglavnom improvizovane stvari iz kuće i nisam imala previše vremena, tek naknadno sam shvatila da pojma nemam kako ću pričvrstiti svećice za konzervu. Tačnije opcija kapni vosak sa druge sveće iz nekog razloga na metalu nije radila. Uzela sam jednu korpicu za mafin i prvo nju zalepila za poklopac, pa tek na nju zalepila svećice.
 2. Kako su i dalje bile malo klimave, morala sam da “ćapim” gliter od dece i fiksiram ih bolje. Jeste malo kičerica dodatno ispalo zbog toga, ali ništa pametnije mi u tom trenutku nije palo na pamet.
 3. Prvo sam iscrtala spiralice na papiru, pa onda sa sve njima sekla salvetu. Dobijena spiralica od salvete se rola u ružicu i na dno kapnete lepak, pa prstom sredinu ružice pritisnete i fiksirate je za podlogu. Slobodno crtajte spirale slobodnom rukom, jer su ružice tanke i meke, pa se ne vidi i ako nije idealno ravno.
 4. Ostatak salvete sam sekla na manje komadiće i rolala u krug okolo.

This slideshow requires JavaScript.

Ukrašavanje posude za “tortu” u vrtiću

 1. Prvo isecite jednu dugu šlajfnu krep papira koju ćete selotejpom pričvrstiti oko kutije.
 2. Zatim seckajte male pravougaonike (iste dužine kao dubina kutije do poklopca, a oko 2,5cm širine). Svaku pojedinačno urolajte i sa malo lepka pričvrstite za osnovu od krep papira.
 3. Za kraj odsecite traku 2 cm dužu od dobijenog obima dna kutije i pričvrstite je selotejpom. Možete koristiti sjajnu, papirnu ili satensku traku. Ona će dodatno pridržavati krep papir i donja ivica se neće videti, ako nije idealno zalepljena.

Torta za vrtic 7

U kutiju ubacite ono što ste pripremili. Možda će u vašem vrtiću dozvoliti da odesete pripremljene kolačiće, vanilice ili nešto slično. Ili možda pak da odnesete odvojeno paket keksa koji će vaspitačice tamo raspakovati i presuti, što je povoljnija opcija, od pojedinačno zapakovanih čokoladica.

Save

Advertisements

2 thoughts on “”Torta” za vrtić

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑