Ideje za ručak

Ne znam za vas, ali meni se često dogodi da mi zafali ideja šta bih mogla da sremam za ručak. Često i sa mamom, babom, prijateljicama zapodenemo u razgovoru temu zvanu – ideja za ručak. Internet je zatrpan receptima za svakakva jela, ali iskreno, nekad ne znam ni šta bih tražila, često vikendom čekam da inspiraciju dobijem na pijaci na osnovu onog što mi se dopadne i specijalno me obraduje kad pokupujem sve namirnice za pripremu tokom radne nedelje.

ideje za rucak

Neću pisati recepte

Nisam mislila da ovde bude reči o tome kako se koje jelo priprema, jer mnogi već znaju kako da spreme određeno jelo, a oni koji ne znaju uvek mogu da konsltuju internet i dobiju sijaset recepata za svaku pripremu. Ok, možda za po koje ne odolim i napišem kako ja to radim, ali otom potom.

Pre nekoliko godina sam sela i ispisala na poslednjoj stranici svoje knjige sa receptima ovaj spisak, koji mi uvek dobro dođe, da prekratim vreme u razmišljanju.

Nisu tu sva jela koja postoje naravno i možda se nikako ne uklapa u vaše navike, a možda nekom dobro dođe da ovako nešto ima odštampano i da svake nedelje probere par jela. Svakako mislim da može da potkrpi mesečne potrebe za ručkom, posebno ako se uzme u obzir da ne verujem da iko sprema, na primer, pasulj samo za jedan obrok.

testenine za ručak

Ideje za spremanje ručka

Ako se ne radi o čorbastom pasulju ili, eventualno, slatkom kupusu i još po kojem jelu tog tipa, naš ručak se uglavnom sastoji iz supe, čorbe ili potaža i glavnog jela – varivo ili meso + prilozi. Uz to jedemo salatu i hleb (ako nisu testenine na meniju).

Supe, čorbe, potaži

  • Pileća supa sa rezancima (od leđa, bataka ili krilaca)
  • Ćureća supa sa knedlama (od ćurećeg krila)
  • Juneća supa sa rezancima (od rozbratne ili junećih rebara)
  • Supa od goveđih kostiju sa knedlama
  • Pileća bela čorba
  • Teleća čorba
  • Kisela čorba od povrća
  • Potaž od tikvice
  • Potaž od spanaća ili blitve
  • Potaž od bundeve (lično ga ne spremam)
  • Paradajz čorba sa pirinčem – posno

supa, cobra ili potaz za rucak

Glavno jelo za ručak

Evo spiska od 70 predloga, nadam se da ima po nešto za svačiji ukus. Naravno mnoge varijacije na temu su još moguće.

  • sarma
  • svadbarski kupus
  • suve crvene punjene paprike
  • punjene paprike
  • punjene tikvice
  • sarmice od zelja sa kiselim mlekom
  • pohovano meso (svinjsko, pileće ili ćureće belo)
  • svinjske krmenadle sa krompirom u rerni
  • svinjske krmenadle sa sirom
  • svinjski vrat sa crnim lukom u slatko kiselom sosu
  • svinjske šnicle u sosu od šampinjona
  • špikovano meso sa belim lukom (svinjski but)
  • natur šincle (od junetine)
  • lovačke šnicle
  • teleće šnicle sa začinskim biljem
  • Sote Stroganov po Vokijevom receptu

  • mini karađorđeve šnicle (od belog pilećeg ili svinjskog mesa)
  • pohovani sir (kačkavalj ili feta) sa tartar sosom
  • piletina pohovana sa susamom
  • španski prsti (tračice pilećeg belog pohovane i servirane sa zelenom salatom)
  • ćureće belo meso sa topljenim sirom
  • belo meso u sosu od sira i slanine
  • belo meso u bešamel sosu
  • pečeno pile na krompiru
  • pileći mafini sa paprikom
  • faširane šnicle
  • ćufte u paradajz sosu
  • kineske šnicle
  • pica (mada je ja ne spremam nikada za ručak)
  • lazanje
  • lazanje sa testeninama
  • testenine (rigatoni) sa sirom zapečene u rerni (može i dodatak spanać seckani unutra)
  • testenine sa piletinom i šampinjonima
  • testenine sa piletinom i slaninom
  • testenine sa tikvicama, brokolijem i prazilukom
  • juneći gulaš sa rezancima (ili pire krompirom)
  • fusili sa tunjevinom i pavlakom
  • špagete u bolonjez sosu
  • pileće belo meso sa karijem i prilozima u tortilji
  • pljeskavice od tikvica
  • pohovane tikvice i sos od mirođije
  • pohovani karfiol sa parmezanom
  • čorbast pasulj sa rebarcima
  • prebranac sa kobasicama
  • prebranac sa grilovanim šampinjonima – posno
  • pečeni brancin ili orada u rerni sa krompirom i blitvom kao prilogom
  • šnicle lososa uz pirinač sa povrćem
  • skuša na roštilju
  • pečena pastrmka
  • pečena škarpina
  • prženi oslić
  • oslić u belom vinu
  • musaka od krompira
  • musaka od tikvica
  • mađarski ređani krompir
  • pileći paprikaš
  • đuveč sa svinjskim mesom
  • grašak prazan ili sa junetinom
  • boranija prazna ili sa junetinom
  • sladak kupus sa svinjskim mesom
  • pilav sa piletinom
  • roštilj kobasice sa mladim krompirićima
  • roštilj
  • teleća ili svinjska džigerica u šniclama sa belim lukom
  • seckana svinjska džigerica sa paprikom i crnim i belim lukom
  • pileća džigerica sa paprikom i prazilukom
  • pileća džigerica sa slaninicom pečena na roštilju ili u rerni
  • bećarac ili sataraš
  • rinflajš (bareno meso i povrće iz supe) sa paradajz sosom
  • dinstani prokelj sa prazilukom u sosu od sira

riba za rucak

Prilozi uz ručak

  • Krompir na hiljadu načina
  1. krompir u ljusci (sa sirom, kajmakom, mladim lukom, slaninom)
  2. prženi pomfit ili mladi krompirići
  3. pire krompir (može kuvan sa dodatkom brokolija ili karfiola)
  4. pekarski krompir sa lukom i slaninom
  5. kroketi
  • Pirinač
  1. sa šargarepom, celerom, lukom i graškom
  2. sa parmezanom
  3. sa karijem
  4. sa šampinjonima
  • grilovano povrće (tikvice, šampinjoni, crni luk na kolutove, patlidžan)
  • bareno povrće (karfiol, prokelj, brokoli, šargarepa)
  • grašak
  • spanać
  • blitva sa krompirom
  • podvarak
  • dinstani kupus
  • ćušpajz od šargarepe
  • kukuruz šećerac
  • tikvice u sosu od pavlake i mirođije

Vrste soseva

  • sos od mirođije
  • paradajz sos
  • sos od različitih sireva
  • sos od šampinjona

Moram da napomenem da supe i čorbe spremam za dva ili tri dana uvek, dok se i za ostala jela trudim da budu za bar za dva dana.

Recimo pasulja bude za tri dana i uglavnom ga, u međuvremenu, jedan dan preskočimo, grašak jedemo dva dana, a krompir uvek spremam svež. O svakodnevnom (ne)kuvanju ću pisati poseban post.

Nadam se da sam nekom pomogla. U komentarima pišite i vaše ideje da dopunimo ovaj spisak.

 

Save

Advertisements

2 thoughts on “Ideje za ručak”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s