Kako se rešiti puževa u bašti

Puževi u bašti

Jedno jutro sam primetila da mi nešto jede sedume, a onda je prešlo za par dana i na sukulente/čuvarkuće i to samo neke vrste. Tek kada su se ozbiljno nakotili shvatila sam da su to puževi, jer sam ih videla rano ujutru okolo, a bilo je i sluzi ponegde.  Ozbiljno su pojeli i novoizniklo cveće, na stranu što ih ima i po igračkama u travi.

Puževi u bašti

Krenula sam po navici da guglam i tu su se ponudili razni prirodni načini:

  1. Žabe u dvorište – imam fobiju od istih, na stranu što još gajim nadu da ih neće biti kao prethodno leto jer nema šanse da mogu slobodno sedeti napolju kada padne mrak; a čak i da mi se dopada ta opcija, piše da treba dve godine da se dovoljno zapate.
  2. Ježevi – prvo, pojma nemam gde bih našla ježeve; ok to da im napravim nekoliko skrivenih mesta na kojima bi živeli super. Međutim, kaže da ježevi vole tišinu i da se zaboravi na njih ako je buka. Hello! Imam dvoje male dece i onoliko dečice iz komšiluka svaki dan. Zaboravljeno!
  3. Guske i patke – kažu da vole i koke ali ne toliko. Razmišljam da od komšije sa susednog placa pozajmim koju gusku da to potamani, ali ne znam koliko bi i cveća potamanila, pa i ova opcija otpada.
  4. Ručno skupljanje – ova opcija se činila najprihvatljivija. Nakupili smo jedno 60-ak komada, što golaća, što sa kućicom. Uredno smo ih prebacivali preko ograde kod te živine koju sam spominjala. Deli nas visoka trska, pa nisam mogla da vidim, ali sam mogla da čujem ovacije i guranje koje je brzo usledilo sa druge strane.
  5. Nekakav rastvor od mrtvih puževa  – ovo mi je specijalno ogavno, ali ću napisati otprilike, pa koga zanima neka potraži tačno na internetu način pripreme. Ulovi se nekoliko puževa u neku tečnost a zatim se oni tako zatvore u tamnoj tegli i ostave par dana. Nakon toga se ta tečnost razredi i njom se prska bašta. Piše da smrdi. Mogu zamisliti koliko.
  6. Pivo – Zakopa se posuda, na primer, pola plastične flaše, tako da bude u ravni sa zemljom, a zatim se u nju sipa pivo. Svako jutro se skupljaju puževi koji se udave u tom pivu. Ako u međuvremenu treba da pada kiša, onda je potrebno zaštititi zamku pokrivkom, ako tako da puž može da uđe.
  7. Pomorandža – iscediti sok od pomorandže, a onda one polovine koje ostanu poređati po bašti. Kada padne mrak, posle nekog vremena sa baterijskom lampom pokupiti te kore na koje su se nakupili puževi.
  8. Bilje – zasaditi oko bašte neven, kadificu, beli luk, dragoljub. Za ovo smo zakasnili, osim malo kadifice.

Puževi u bašti

Kao što već napisah, prvo smo se bacili na ručno skupljanje. Zavirili smo u svaki mogući kutak, delovalo je da smo sve pokupili. Sutradan smo naravno očekivali još po kojeg, ali to nije bio samo još koji. Onda smo morali da rasturimo detetu stazu za autiće od cigle, jer se oko nje na nekoliko mesta ispostavilo da su zavučeni.

Isto je bilo i tih uz sedume ispod svakog kamena koji smo podigli do 2-3 velika golaća. Ne znam da li ste to videli nekada, ali izgledaju jezivo. Neki su čak oko 2 cm široki i do 10 centimetara dugi.  Tada sam digla ruke, jer nisam imala srca da mi propadaju biljke gajene po dve godine uz brdo ljubavi i da sada sve propadne.

Vrhunac je bio kada je jedno jutro muž zatekao golaća kako se gosti iz poklopca dečije paste za zube u kupatilu. Da ne pričam da smo ih prethodnih dana sporadično viđali na zidu kupatila.

20160512_114516
Čuvarkuća posle puževa

Kupili smo posle svega ipak sredstvo u apoteci. Zove se Pužomor i košta nešto preko 200 dinara. To su crvene pelete, kao granulice koje se stavljaju po uputstvu mestimično ili na gomilice. Posle još jednog ”čišćenja” ručno narednog dana je oko tih granulica bilo preko  60 komada uginulih na 1 ar dvorišta. A i narednih dana se dešavalo da ih bude između 5-10 komada.

20160512_114532
Čuvarkuća posle puževa

Tako je pokušaj da ne pribegavamo hemijskim sredstvima ipak propao. Iskreno, bila sama lenja i besna, a pomalo i uspaničena zbog svih divnih biljaka koje su desetkovane. Otežavajuća okolnost je što je plac pored nas kuća u izgradnji, nije naseljen i trava je često veoma visoka, pa tamo imaju prostora da se namnože.

Dopuna tekstu: Da stvar bude gora, tokom leta smo imali još jedan talas kada su počeli da pojavljuju na sve strane, pa smo iz dva puta ponavljali ovaj postupak postavljanja granula i uspeli da ih se ponovo rešimo.

Save

Save

Advertisements

2 thoughts on “Kako se rešiti puževa u bašti

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑